Składniki
(na
25 sztuk)
-
pół kostki masła (ok. 100 g),
- 1 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 160 g),
- żółtko jaja (ok. 18 g),
- ¼ szklanki cukru pudru (ok. 50 g),
- łyżeczka jogurtu (ok. 10 g).
- 1 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 160 g),
- żółtko jaja (ok. 18 g),
- ¼ szklanki cukru pudru (ok. 50 g),
- łyżeczka jogurtu (ok. 10 g).
Sposób
przygotowania
1.
Masło z dodatkiem przesianej mąki siekamy nożem.
2.
Do masła dodajemy żółtko, cukier, jogurt i zagniatamy do momentu
połączenia się składników.
3. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na ok. 30 min. do lodówki.
4. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki.
5. Kulki wykładamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i je rozpłaszczamy np. za pomocą tuczka.
6. Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach C ok. 12 minut (po ok. 6 min. trzeba je przewrócić na drugą stronę).
3. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na ok. 30 min. do lodówki.
4. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki.
5. Kulki wykładamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i je rozpłaszczamy np. za pomocą tuczka.
6. Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach C ok. 12 minut (po ok. 6 min. trzeba je przewrócić na drugą stronę).
Maślane
ciasteczka są bogate w:
-
błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie
sytości.
Wartość odżywcza jednego ciasteczka:
Porcja waży: ok. 14 g
Energia: 61,9 kcal
Białko: 0,9 g
Tłuszcze: 3,8 g
Węglowodany: 6,8 g
Błonnik pokarmowy: 0,7 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.