czwartek, 2 lipca 2020

Wegańska micha

Składniki
(na 1 porcję)

- marchew (ok. 105 g),
- pół kalarepy (ok. 102 g),
- 4 rzodkiewki (ok. 80 g),
- kilka liści sałaty rzymskiej (ok. 28 g),
- łyżeczka oliwy z oliwek (ok. 5 g),
- łyżeczka masła orzechowego (ok. 10 g),
- pół łyżeczki miodu (ok. 6 g),
- łyżka soku z cytryny (ok. 5 ml),
- 1/3 woreczka ryżu (ok. 33 g),
- pół opakowania tofu (ok. 90 g),
- łyżeczka oleju (ok. 5 g),
- łyżka sezamu (ok. 5 g),
- przyprawy: sos sojowy, kurkuma, słodka papryka, ostra papryka i pieprz.


Sposób przygotowania


1. Marchew obieramy i przygotowujemy wstążki (przy pomocy obieraczki).
2. Kalarepę obieramy i kroimy w cienkie plastry.
3. Rzodkiewki kroimy na słupki.
4. Sałatę rwiemy na kawałki.
5. Przygotowujemy sos: łączymy oliwę z masłem orzechowym, miodem i sokiem z cytryny.
6. Sałatę skrapiamy przygotowanym sosem.
7. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
8. Tofu kroimy w kostkę, marynujemy w oleju, sosie sojowym, kurkumie, papryce słodkiej, ostrej, szczypcie pieprzu i smażymy na patelni teflonowej.



Micha wegańska jest bogata w:

- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza perystaltykę jelit,
- pełnowartościowe białko (pochodzące z tofu), które jest składnikiem budulcowym,
-
β-karoten (pochodzący z marchwi), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 510 g
Energia: 495,4 kcal
Białko: 21,4 g
Tłuszcze: 24,1 g
Węglowodany: 57,5 g
Błonnik pokarmowy: 10,3 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.