Składniki:
(na 4 porcje)
- 3 pory (300g),
- 1 cebula (80g),
- 5 ziemniaków (350 g),
-
łyżka oleju rzepakowego (10g),
- 800 ml wody,
- sól i pieprz.
- 800 ml wody,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania
1. Oczyszczamy pory z
zewnętrznych liści.
2. Pozostawiamy białą
i jasnozieloną część porów i kroimy w plasterki.
3. Obieramy cebulę i
ziemniaki, i kroimy w kostkę.
4. Rozgrzewamy olej w
garnku i dodajemy warzywa, po 2-3 min. wlewamy wodę.
5. Warzywa gotujemy
ok. 15 min., miksujemy na krem i doprawiamy do smaku.
6. Krem możemy podawać z grzankami z Mozarellą.
Krem porowo-ziemniaczany jest bogaty w:
- witaminę C
(pochodzącą z porów), która jest antyoksydantem, wzmacnia odporność,
- witaminę PP
(pochodzącą z porów), która bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek,
- żelazo (pochodzące z
porów), które jest składnikiem hemoglobiny.
Porcja waży: ok. 400 ml
Energia: 119,82 kcal
Białko: 3,64 g
Tłuszcze: 3,39 g
Węglowodany: 22,12 g
Błonnik pokarmowy : 3,71 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.