poniedziałek, 27 stycznia 2014

Krem porowy

Składniki:
(na  4 porcje)

- 3 pory (300g),
- 1 cebula (80g),
- 5 ziemniaków (350 g),
- łyżka oleju rzepakowego (10g),
- 800 ml wody,
- sól i pieprz.


Sposób przygotowania

1. Oczyszczamy pory z zewnętrznych liści.
2. Pozostawiamy białą i jasnozieloną część porów i kroimy w plasterki.
3. Obieramy cebulę i ziemniaki, i kroimy w kostkę.
4. Rozgrzewamy olej w garnku i dodajemy warzywa, po 2-3 min. wlewamy wodę.
5. Warzywa gotujemy ok. 15 min., miksujemy na krem i doprawiamy do smaku.
6. Krem możemy podawać z grzankami z Mozarellą.




Krem porowo-ziemniaczany jest bogaty w:

- witaminę C (pochodzącą z porów), która jest antyoksydantem, wzmacnia odporność,
- witaminę PP (pochodzącą z porów), która bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek,
- żelazo (pochodzące z porów), które jest składnikiem hemoglobiny.

Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 400 ml  
Energia: 119,82 kcal   
Białko: 3,64 g   
Tłuszcze: 3,39 g  
Węglowodany: 22,12 g 
Błonnik pokarmowy : 3,71 g








Smacznego i zdrowego:-)
Trójkolorowa Tęcza


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.