Składniki:
- nasiona kiełków rzodkiewki,
- przegotowana woda.
Sposób przygotowania:
1. Moczymy wypłukane nasiona w ciepłej, przegotowanej wodzie
przez ok. 3-6 h.
2. Rozkładamy równomiernie nasiona na siatce kiełkownicy.
3. Przepłukujemy kiełki
i zlewamy wodę 2 razy dziennie.
Kiełki rzodkiewki są bogate w:
- witaminę C, która jest antyoksydantem,
- magnez, który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych,
- cynk, który poprawia sprawność intelektualną,
- żelazo, które jest składnikiem hemoglobiny,
- wapń, który zapewnia prawidłową budowę kości.
Porcja waży: ok. 8 g
Energia: 3,00 kcal
Białko: 0,3 g
Tłuszcze: 0,2 g
Węglowodany: 3,6 g
Błonnik pokarmowy : 0,2 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.