Składniki:
(na
10 porcji)
- szklanka mąki razowej (130g)
- szklanka płatów owsianych (110g)
- ½ szklanki cukru (100g)
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 3 jajka (180g)
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 3 jajka (180g)
- ½ szklanki oleju rzepakowego (100
ml)
- garść suszonej żurawiny (40g)
- 10 suszonych moreli, pokrojonych w kosteczkę (100g)
- ½ szklanki wiórków kokosowych (45g)
- ½ szklanki orzechów włoskich, pokruszonych (50g)
- ½ tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady (50g)
- 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
- garść suszonej żurawiny (40g)
- 10 suszonych moreli, pokrojonych w kosteczkę (100g)
- ½ szklanki wiórków kokosowych (45g)
- ½ szklanki orzechów włoskich, pokruszonych (50g)
- ½ tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady (50g)
- 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
- ziarenka laski
wanilii,
Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy
mąkę, płatki owsiane, cukier, sodę, suszoną żurawinę, suszone morele, wiórki
kokosowe, orzechy, czekoladę, cynamon i ziarenka wanilii.
2. Jajka miksujemy z
olejem.
3. Łączymy składniki
mokre z suchymi.
4. Masę przekładamy do
formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180⁰C przez ok. 45 min.
Keks jest bogaty w:
- błonnik pokarmowy,
który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości,
- witaminę C
(pochodzącą z suszonej żurawiny), która jest antyoksydantem, działa
przeciwnowotworowo,
- magnez (pochodzący
z orzechów włoskich i czekolady), który reguluje przewodzenie bodźców
nerwowych.
Porcja waży: ok. 90 g
Energia: 353,00 kcal
Białko: 7,06 g
Tłuszcze: 20,85 g
Węglowodany: 39,11 g
Błonnik pokarmowy : 4,66 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.