czwartek, 23 stycznia 2014

Keks

Składniki:
(na 10 porcji)

- szklanka mąki razowej (130g)
- szklanka płatów owsianych (110g)
- ½ szklanki cukru (100g)
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 3 jajka (180g)
- ½ szklanki oleju rzepakowego (100 ml)
- garść suszonej żurawiny (40g)
- 10 suszonych moreli, pokrojonych w kosteczkę (100g)
- ½ szklanki wiórków kokosowych (45g)
- ½ szklanki orzechów włoskich, pokruszonych (50g)
- ½ tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady (50g)
- 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
- ziarenka laski wanilii,

Sposób przygotowania:

1. W misce mieszamy mąkę, płatki owsiane, cukier, sodę, suszoną żurawinę, suszone morele, wiórki kokosowe, orzechy, czekoladę, cynamon i ziarenka wanilii.
2. Jajka miksujemy z olejem.
3. Łączymy składniki mokre z suchymi.
4. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180⁰C przez ok. 45 min.



Keks jest bogaty w:

- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości,
- witaminę C (pochodzącą z suszonej żurawiny), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- magnez (pochodzący z orzechów włoskich i czekolady), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych.

Wartość odżywcza jednej porcji:


Porcja waży: ok. 90 g  
Energia: 353,00 kcal   
Białko: 7,06 g   
Tłuszcze: 20,85 g  
Węglowodany: 39,11 g 
Błonnik pokarmowy : 4,66 g







Smacznego i zdrowego:-)
Trójkolorowa Tęcza


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.