sobota, 11 stycznia 2020

Sok przecierowy

Składniki
(na 4 porcje)

- 2 marchewki (ok. 280 g),
- 2 jabłka (ok. 500 g),
- 2 banany (ok. 350 g),
- cytryna (ok. 140 g),
- 1 l wody.

Sposób przygotowania

1. Marchew obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach.
2. Marchew zalewamy szklanką wody i dusimy ok. 5 min.
3. Jabłka obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne.
4. Banany obieramy ze skórki.
5. Do marchwi dodajemy jabłka, banany, sok wyciśnięty z cytryny i całość blendujemy.
6. Do przecieru dodajemy resztę wody.
7. Sok chłodzimy.



Sok przecierowy jest bogaty w:- β-karoten (pochodzący z marchwi), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- potas (pochodzący z bananów), który bierze udział w przewodzeniu bodźców nerwowych.

Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 470 g
Energia: 120,5 kcal
Białko: 1,7 g
Tłuszcze: 0,8 g
Węglowodany: 31,7 g
Błonnik pokarmowy: 5,2 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.