poniedziałek, 20 stycznia 2020

Pieczony mielony z kaszą i buraczkami

Składniki
(na 1 porcję)

- 1 średni burak (ok. 200 g),
- 2 łyżki kaszy jęczmiennej (ok. 30 g),
- pół marchewki (ok. 70 g),
- mała cebula szalotka (ok. 25 g),
- 150 g mięsa mielonego z piersi kurczaka,
- ząbek czosnku (ok. 3 g),
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (ok. 8 g),
- pół łyżeczki musztardy (ok. 5 g),
- pół łyżeczki octu,
- przyprawy: lubczyk, majeranek, sól i pieprz.


Sposób przygotowania

1. Buraka gotujemy do miękkości.
2. Kaszę gotujemy do miękkości.
3. Marchew obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.
4. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
5. Łączymy ugotowaną i przestudzoną kaszę z marchewką, połową szalotki, mięsem mielonym, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, posiekaną natką pietruszki, musztardą, lubczykiem, majerankiem, szczyptą soli, i pieprzu.
6. Całość dobrze wyrabiamy i formujemy kotleciki (przed formowaniem kotletów dłonie smarujemy olejem).
7. Kotleciki wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczeniem i pieczemy w 180 stopniach C ok. 20-25 min. (po ok. 10 min. obracamy kotlety na drugą stronę).
8. Ugotowanego buraka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach i łączymy z resztą posiekanej szalotki, szczyptą soli, i octem.
9. Kotleciki podajemy z surówką z buraczków.




Pieczony mielony jest bogaty w:

- pełnowartościowe białko (pochodzące z piersi kurczaka), które pełni funkcję budulcową,
- β-karoten (pochodzący z marchewki), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- antocyjany (pochodzące z buraków), które również posiadają właściwości antyoksydacyjne.

Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 450 g
Energia: 346,5 kcal
Białko: 38,8 g
Tłuszcze: 3,3
Węglowodany: 47,2 g
Błonnik pokarmowy: 8,1 g


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.