Składniki
(na ok. 32 pierogi)
ciasto:
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (ok. 260 g),
- ¾ szklanki letniej przegotowanej wody,
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (ok. 260 g),
- ¾ szklanki letniej przegotowanej wody,
nadzienie:
- kostka sera twarogowego półtłustego (ok. 200 g),
- 2 łyżki cukru (ok. 20 g),
- kostka sera twarogowego półtłustego (ok. 200 g),
- 2 łyżki cukru (ok. 20 g),
- żółtko (20g).
Sposób przygotowania
1. Mieszamy mąkę z letnią wodą i wyrabiamy ciasto.
2. Ciasto dzielimy na kawałki, rozwałkowujemy i wycinamy krążki.
3. Przygotowujemy farsz: miksujemy żółtko z cukrem i dodajemy do twarogu.
4. Na krążki nakładamy farsz i zlepiamy.
4. Pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 8 min.
5. Pierogi podajemy ze świeżymy owocami.
Pierogi z twarogiem są bogate w
- błonnik pokarmowy,
który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości,
- wapń (pochodzący z
twarogu), który odpowiada, za prawidłową budową kości i zębów.
Wartość
odżywcza jednej porcji (8 pierogów):
Energia: 316,7 kcal
Białko: 17,6 g
Tłuszcze: 5,6 g
Węglowodany:
54,1 g
Błonnik
pokarmowy : 7,0 g
Smacznego i zdrowego
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń