Składniki
(na
10 porcji)
- 2 szklanki mąki razowej (ok. 240g),
- 1 szklanka płatków owsianych górskich (ok. 110g),
- 2 płaskie łyżeczki sody,
- 3 jajka (ok. 180g),
- 5 łyżek oleju rzepakowego (ok. 50g),
- 4 łyżki suszonej żurawiny (ok. 48 g),
- 10 suszonych moreli (ok. 100g),
- 2 szklanki mąki razowej (ok. 240g),
- 1 szklanka płatków owsianych górskich (ok. 110g),
- 2 płaskie łyżeczki sody,
- 3 jajka (ok. 180g),
- 5 łyżek oleju rzepakowego (ok. 50g),
- 4 łyżki suszonej żurawiny (ok. 48 g),
- 10 suszonych moreli (ok. 100g),
- ½ szklanki wiórków kokosowych (ok. 45g),
- ½ szklanki orzechów włoskich (ok. 50g),
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 50g),
- 2 łyżki miodu (ok. 48g),
- ½ łyżeczki zmielonego cynamonu,
- ½ szklanki orzechów włoskich (ok. 50g),
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 50g),
- 2 łyżki miodu (ok. 48g),
- ½ łyżeczki zmielonego cynamonu,
-
łyżka kakao (ok. 10g).
Do namoczenia bakalii:
- ¼
szklanki soku porzeczkowego (ok. 50 ml).
Polewa:
Polewa:
- 3 kostki gorzkiej czekolady (ok. 15g),
- 2 łyżki mleka (ok. 20 ml).
Sposób przygotowania
1. Moczymy bakalie w soku porzeczkowym.
2. W misce mieszamy
mąkę, płatki owsiane, cukier, sodę, kakao, suszoną żurawinę, suszone morele,
wiórki kokosowe, orzechy, czekoladę, cynamon i ziarenka wanilii.
3. Jajka miksujemy z
olejem.
4. Łączymy składniki
mokre z suchymi. Do masy dodajemy namoczone bakalie.
5. Masę przekładamy do
formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180⁰C przez ok. 45 min.
6. Przygotowujemy
polewę czekoladową: rozpuszczamy w kąpieli wodnej kostki czekolady i łączymy z
mlekiem.
7. Ciasto polewamy
przygotowaną polewą.
Keks jest bogaty w:
- błonnik pokarmowy,
który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości,
- witaminę C
(pochodzącą z suszonej żurawiny), która jest antyoksydantem, działa
przeciwnowotworowo,
- magnez (pochodzący
z orzechów włoskich i czekolady), który reguluje przewodzenie bodźców
nerwowych.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja
waży: ok. 100 g
Energia: 347,2 kcal
Białko: 9,1 g
Tłuszcze: 16,9 g
Węglowodany:
45,9 g
Błonnik
pokarmowy : 6,2 g
Smacznego i zdrowego
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń