sobota, 9 lutego 2019

Wegeburgery

Składniki
(na 3 sztuki)

Wegeburgery:
- pół woreczka kaszy jaglanej (ok. 50 g),
- marchew (ok. 105 g),
- mała cebula (ok. 70 g),
- 2 łyżki nasion słonecznika (ok. 20 g),
- 2 łyżki nasion sezamu (ok. 20 g),
- łyżka bułki tartej (ok. 11 g),
- łyżka mąki Graham – typ 1850 (ok. 15 g),
- łyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g),
- 2 łyżki natki pietruszki (ok. 8 g),
- przyprawy: sos sojowy, imbir, papryka chili, sól i pieprz.
Tzatziki:
- 1/2 ogórka (ok. 55 g),
- ząbek czosnku,
- łyżka soku z cytryny (ok. 10 ml),
- łyżka koperku (ok. 8 g),
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (ok. 40 g),
- przyprawy: sól, pieprz.


Sposób przygotowania

1. Kaszę dokładnie płuczemy i gotujemy do miękkości.
2. Marchew obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.
3. Cebulę obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach.
4. Nasiona słonecznika i sezamu prażymy na suchej patelni.
5. Mieszamy wszystkie składniki i doprawiamy do smaku sosem sojowym, szczyptą imbiru, chili, soli, pieprzu.
6. Formujemy kotlety (przed formowaniem kotletów dłonie smarujemy olejem) i wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczeniem.
7. Kotlety pieczemy w 200 stopniach C ok. 30 min. (po ok. 20 min. obracamy kotlety na drugą stronę).
8. Przygotowujemy tzatziki: ogórka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Łączymy ogórka z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny, posiekanym koperkiem, jogurtem, szczyptą soli i pieprzu.
9. Wegeburgery podajemy z tzatzikami.




Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 475 g
Energia: 681,7 kcal
Białko: 22,0 g
Tłuszcze: 35,7 g
Węglowodany: 81,7 g
Błonnik pokarmowy: 13,2 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.