środa, 9 stycznia 2019

Granola gruszkowa z daktylami i migdałami

Składniki
(na 10 porcji)

- 2 gruszki (ok. 312 g),
- 3 szklanki płatków owsianych (ok. 330 g),
- szklanka suszonych daktyli (ok. 100 g),
- szklanka migdałów (ok. 90 g),
- 2 łyżeczki cynamonu.



Sposób przygotowania

1. Gruszki obieramy i trzemy na tarce o najdrobniejszych oczkach.
2. Tarte gruszki łączymy z płatkami owsianymi i cynamonem.
3. Przygotowaną masę rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Granolę pieczemy w 130 stopniach C przez ok. 30-40 min. (warto co jakiś czas granolę przemieszać).
5. Do granoli dodajemy posiekane daktyle i migdały.




Granola gruszkowa jest bogata w:

- błonnik pokarmowy (pochodzący z płatków owsianych), który daje uczucie sytości,

- wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z migdałów), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 83 g
Energia: 217,0 kcal
Białko: 6,2 g
Tłuszcze: 6,9 g
Węglowodany: 36,8 g
Błonnik pokarmowy: 5,0 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.