wtorek, 30 października 2018

Burgery z kurczaka i cukinii

Składniki
(na 1 porcję)

- mała cebula (ok. 70 g),
- łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g),
- pół mniejszej cukinii (ok. 112 g),
- ząbek czosnku,
- mięso mielone z piersi kurczaka (ok. 150 g),
- łyżka natki pietruszki (ok. 4 g),
- 3 ziemniaki (ok. 210 g),
- łyżeczka masła (ok. 5 g),
- 2 łyżki mleka 2% (ok. 24 ml),
- marchew (ok. 105 g),
- małe jabłko (ok. 100 g),
- łyżka soku z cytryny (ok. 10 ml),
- łyżka koperku (ok. 8 g),
- przyprawy: sól, pieprz.


Sposób przygotowania

1. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na oleju.
2. Do cebuli dodajemy startą na tarce o dużych oczkach cukinię, przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy kilka minut.
3. Mieszamy mięso z przestudzoną cukinią, posiekaną natką pietruszki, szczyptą soli, pieprzu i formujemy kotleciki.
4. Kotleciki smażymy obustronnie na suchej patelni.
5. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy praską z dodatkiem masła i mleka.
6. Marchew i jabłko obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach, i doprawiamy sokiem z cytryny
7. Kotleciki podajemy na puree ziemniaczanym z dodatkiem surówki.
8. Całość posypujemy koperkiem.




Burgery z kurczaka i cukinii są bogate w:

- pełnowartościowe białko (pochodzące z piersi kurczaka),
- β-karoten (pochodzący z cukinii), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.



Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 800 g
Energia: 525,9 kcal
Białko: 41,7 g
Tłuszcze: 12,8 g
Węglowodany: 70,2 g
Błonnik pokarmowy: 13,3 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.