niedziela, 1 lipca 2018

Mus z awokado z nutą limonki i mięty

Składniki
(na 1 porcję)

- 1/3 awokado (ok. 47 g),
- banan (ok. 115 g),
- 3 łyżki soku z limonki (ok. 30 ml),
- pół łyżeczki tartej skórki z limonki (ok. 3 g),
- kilka listków mięty.

Do dekoracji: owoce np. truskawki.


Sposób przygotowania


1. Awokado i banana obieramy ze skórki.
2. Wszystkie składniki miksujemy na gładki mus.
3. Mus dekorujemy owocami.




Mus z awokado jest bogaty w:

- jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z awokado), które działają przeciwmiażdżycowo,
- potas (pochodzący z banana), który odpowiada za prawidłowe przewodzenie bodźców nerwowych.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 260 g
Energia: 212,4 kcal
Białko: 2,8 g
Tłuszcze: 7,7 g
Węglowodany: 38,2 g
Błonnik pokarmowy: 5,4 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.