Składniki
(na 10 porcji – 40 ciasteczek)
- ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 60g),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki tahiny (ok. 50g) przepis tutaj,
- ¼ szklanki cukru (ok. 50 g),
- 1 jajko(ok. 60g),
- 1 ½ szklanki płatków owsianych (ok. 170g).
Sposób przygotowania
1. Ucieramy tahinę z cukrem.
2. Dodajmy jajko, mąkę, płatki
owsiane, proszek do pieczenia.
3. Mieszamy wszystko łyżką.
4. Formujemy ciasteczka i układamy na
blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Wstawiamy
do nagrzanego do 180⁰C
piekarnika i pieczemy przez ok. 10 minut (po 5 min. przewracamy ciasteczka na
drugą stronę).
6. Po
wyjęciu z piekarnika są bardzo miękkie, zostawiamy je by ostygły i stwardniały.
Ciasteczka są bogate w:
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które działają przeciwkrzepliwie
i przeciwnowotworowo,
- wapń, który zapewnia prawidłową budowę kości i zębów.
Wartość odżywcza jednej porcji (4 ciasteczek):
Porcja waży: ok. 40 g
Energia: 140,9 kcal
Białko: 4,6 g
Tłuszcze: 4,9 g
Węglowodany: 21,5 g
Błonnik pokarmowy : 2,2 g
Smacznego i zdrowego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.