Składniki
(na dwie porcje)
- ½ szklanki komosy ryżowej (ok. 90g),
- ½ szklanki mleka (ok. 100 ml),
- 2 łyżki płatków migdałowych (ok. 20g),
- 1 łyżeczka cukru (ok. 5g),
- ziarenka laski wanilii.
Sposób przygotowania
1. Komosę ryżową płuczemy i gotujemy ok. 15 min.
2. Ugotowaną komosę ryżową zalewamy mlekiem z dodatkiem
wanilii, cukru i odstawiamy pod przykryciem na ok. 15 min.
3. Pudding z komosy obsypujemy uprażonymi migdałami
Pudding z komosy jest bogaty w:
- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i obniża
poziom cholesterolu,
- wapń (pochodzący z komosy i mleka), który jest składnikiem
kości i zębów,
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z migdałów),
które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo.
Porcja waży: ok. 220 g
Energia: 248,5 kcal
Białko: 8,4 g
Tłuszcze: 7,5 g
Węglowodany: 39,2 g
Błonnik pokarmowy : 2,7 g
Smacznego i zdrowego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.