Składniki
(na 10 porcji)
- 10 łyżek słonecznika (ok. 100g),
- 5 suszonych pomidorów (ok. 100g),
- ząbek czosnku,
- sok z cytryny,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania
1. Zalewamy słonecznik wodą i moczymy
przez noc (rano słonecznik odcedzamy).
2. Słonecznik miksujemy z pomidorami,
czosnkiem i sokiem z cytryny (gdy pasta będzie zbyt gęsta, dodajemy 2-3 łyżki
wody).
3. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Pasta jest bogata w:
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe,
które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo,
- witaminę E, która jest antyoksydantem.
Porcja waży: ok. 20 g
Energia: 77,4 kcal
Białko: 2,9 g
Tłuszcz: 5,8 g
Węglowodany: 4,8 g
Błonnik pokarmowy : 1,2 g
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń