wtorek, 12 maja 2015

Łosoś z masłem orzechowym i komosą

Składniki
(na 2 porcje)

- filet z łososia (ok. 200g),
- 2 szklanki brokułów (ok. 200g),
- 2 łyżeczki masła orzechowego (ok. 10g),
- ½ szklanki komosy ryżowej (ok. 100g),
- sok z cytryny, sól i pieprz.


Sposób przygotowania:

1. Łososia skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem.
2. Brokuły wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 5 min.
3. Komosę gotujemy według przepisu na opakowaniu.
4. Łososia smarujemy masłem orzechowym i pieczemy w 200⁰C przez ok. 20 min.
5. Łososia podajemy z komosą i brokułami.




Pieczony łosoś z komosą jest bogaty w:

 - kwasy omega-3 (pochodzące z łososia), które działają przeciwzapalnie,
- wapń (pochodzący z komosy), który jest odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów,
- sulforafan (pochodzący z brokułów), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 300 g  
Energia: 423,6 kcal   
Białko: 31,6 g   
Tłuszcze: 18,8 g  
Węglowodany: 35,4 g 
Błonnik pokarmowy : 6,4 g








Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.