Składniki
(na 2 porcje)
- filet z łososia (ok. 200g),
- 2 szklanki brokułów (ok. 200g),
- 2 łyżeczki masła orzechowego (ok. 10g),
- ½ szklanki komosy ryżowej (ok. 100g),
- sok z cytryny, sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
1. Łososia skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą i
pieprzem.
2. Brokuły wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 5 min.
3. Komosę gotujemy według przepisu na opakowaniu.
4. Łososia smarujemy masłem orzechowym i pieczemy w 200⁰C
przez ok. 20 min.
5. Łososia podajemy z komosą i brokułami.
Pieczony łosoś z komosą jest bogaty w:
- kwasy omega-3 (pochodzące z łososia),
które działają przeciwzapalnie,
- wapń
(pochodzący z komosy), który jest odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów,
-
sulforafan (pochodzący z brokułów), który jest antyoksydantem, działa
przeciwnowotworowo.
Porcja waży: ok. 300 g
Energia: 423,6 kcal
Białko: 31,6 g
Tłuszcze: 18,8 g
Węglowodany: 35,4 g
Błonnik pokarmowy : 6,4 g
Smacznego i zdrowego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.