czwartek, 13 lutego 2014

Hummus

Składniki:
(na 8 porcji)

- 5 łyżek ziaren sezamu (50 g),
- 2 łyżki oliwy extra vergine (20 g),
- mały ząbek czosnku,
- sok z połówki cytryny,
puszka ciecierzycy (250 g),
- 50 ml zimnej przegotowanej wody,
- sól.


Sposób przygotowania:

1. Prażymy ziarna sezamu i blendujemy z oliwą z oliwek.
2. Do powstałej pasty dodajemy sok z cytryny, ząbek czosnku, odsączoną ciecierzycę, wodę i miksujemy na gładką pastę.
3. Doprawiamy do smaku.




Hummus jest bogaty w:

- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości,
- cynk  (pochodzącą z ciecierzycy), który odpowiada za prawidłowy wygląd włosów i paznokci,
- lecytynę (pochodzącą z sezamu), która korzystnie wpływa na koncentrację i pamięć.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 50 g  
Energia: 108,2 kcal   
Białko: 3,7 g   
Tłuszcze: 7,3 g  
Węglowodany: 8,1 g 
Błonnik pokarmowy: 0,5 g


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.