wtorek, 16 kwietnia 2019

Truskawkowy pudding chia


Składniki
(na 1 porcję)

- 10 truskawek (ok. 150 g),
- pół banana (ok. 58 g),
- 2 łyżki nasion chia (ok. 20 g),
- pół opakowania jogurtu naturalnego (ok. 90 g),
- łyżka płatków migdałów (ok. 10 g).


Sposób przygotowania

1. Truskawki i banana blendujemy na mus.
2. Mus truskawkowo-bananowy mieszamy z nasionami chia i odstawiamy na noc do lodówki.
3. Truskawkowe chia przekładamy do pucharka, polewamy jogurtem i dekorujemy prażonymi płatkami migdałów.

Truskawkowy pudding chia jest bogaty w:

- błonnik pokarmowy (pochodzący z nasiona chia), który daje uczucie sytości,
- kwasy omega-3 (pochodzące z nasion chia), które działają przeciwzapalnie,
- witaminę C (pochodzący z truskawek), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 320 g
Energia: 305,8 kcal
Białko: 10,9 g
Tłuszcze: 13,6 g
Węglowodany: 40,6 g
Błonnik pokarmowy: 11,8 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.