czwartek, 19 lipca 2018

Frytki z batatów


Składniki
(na 1 porcję)

- 1 średni batat (ok. 320 g ze skórką),
- łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g),
- przyprawy: zioła prowansalskie, sól.


Sposób przygotowania


1. Obieramy batata ze skórki i kroimy w słupki.
2. Marynujemy słupki w oleju, ziołach prowansalskich i szczypcie soli.
3. Wykładamy słupki na papierze do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach C ok. 20-25 min.




Frytki z batatów są bogate w:

- β-karoten (pochodzący z batata), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z oliwy z oliwek), które działają przeciwmiażdżycowo.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 240 g
Energia: 286,0 kcal
Białko: 3,7 g
Tłuszcze: 10,2 g
Węglowodany: 46,2 g
Błonnik pokarmowy: 6,9 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.