niedziela, 25 lutego 2018

Owsianka orzechowo-czekoladowa

Składniki
(na 1 porcję)

- 5 łyżek płatków owsianych (ok. 50 g),
- pół szklanki mleka 2% (ok. 125 ml),
- 2 kostki gorzkiej czekolady (ok. 10 g),
- łyżka masła orzechowego (ok. 20 g),
- łyżeczka orzechów arachidowych (ok. 5 g),
- pół banana (ok. 58 g).


Sposób przygotowania

1. Płatki owsiane zalewamy mlekiem i wstawiamy na noc do lodówki.
2. Namoczone płatki owsiane z dodatkiem kostki czekolady i masła orzechowego podgrzewamy.
3. Owsiankę dekorujemy posiekaną kostką czekolady, orzechami i plasterkami banana.



Owsianka orzechowo-czekoladowa jest bogata w:

- błonnik pokarmowy (pochodzący z płatków owsianych), który daje uczucie sytości,
- potas (pochodzący z banana), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 270 g
Energia: 496,8 kcal
Białko: 18,0 g
Tłuszcze: 21,1 g
Węglowodany: 64,1 g
Błonnik pokarmowy: 6,5 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.