sobota, 23 grudnia 2017

Sernik piernikowy

Składniki
(na 8 porcji)

- 3 jajka (ok. 150 g),
- pół szklanki cukru (ok. 100 g),
- 1 kg twarogu,
- opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40 g),
- 3 łyżeczki przyprawy piernikowej.
- łyżeczka cukru pudru (ok. 5 g).



Sposób przygotowania

1. Miksujemy jaja z cukrem.
2. Łączymy jaja z twarogiem, budyniem i przyprawą piernikową
3. Masę wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 1 h 15 min.
4. Upieczony sernik studzimy w otwartym piekarniku (żeby nie opadł).
5. Sernik obsypujemy cukrem pudrem.



Sernik piernikowy jest bogaty w:

- wapń (pochodzący z twarogu), który jest składnikiem kości i zębów.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 160 g
Energia: 212,6 kcal
Białko: 14,5 g
Tłuszcze: 6,8 g
Węglowodany: 22,9 g
Błonnik pokarmowy: 0,0 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.