niedziela, 10 września 2017

Schab w sosie musztardowym z ziemniakami i fasolką szparagową

Składniki
(na 1 porcję)

- cebula (ok.70 g),
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego (ok. 10 g),
- 2 plastry schabu (ok. 140 g),
- łyżeczka musztardy (ok. 10 g),
- łyżka jogurtu greckiego (ok. 20 g),
- 3 ziemniaki (ok. 210 g),
- 2 garście fasolki szparagowej (ok. 100 g),
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, sól i pieprz.


Sposób przygotowania

1. Cebulę szklimy na łyżeczce oleju.
2. Plastry schabu delikatnie rozbijamy, marynujemy w łyżeczce oleju, pieprzu i podsmażamy na patelni.
3. Do cebuli dodajemy schab, liść laurowy, ziele angielskie i gałkę muszkatołową.
4. Całość zalewamy wodą i dusimy do miękkości (ok. 1,5 h).
5. Przygotowujemy sos: łączymy musztardę z jogurtem, szczyptą soli i 2 łyżkami wody powstałej w czasie gotowania schabu.
6. Gdy schab będzie miękki dodajemy przygotowany sos (nie gotujemy sosu, żeby się nie zważył).
7. Schab w sosie musztardowym podajemy z ziemniakami i fasolką szparagową.




Schab w sosie musztardowym jest bogaty w:
- pełnowartościowe białko (pochodzące z mięsa) które pełni funkcję budulcową.


Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 560 g
Energia: 585,3 kcal
Białko: 37,8 g
Tłuszcze: 27,0 g
Węglowodany: 51,9 g
Błonnik pokarmowy: 9,4 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.