czwartek, 4 maja 2017

Praliny kokosowe oblane czekoladą

Składniki
(na 22 sztuki)

- puszka mleka kokosowego (ok. 400 ml),
- opakowanie wiórków kokosowych (ok. 200 g),
- 2 łyżki miodu (ok. 48 g),
- tabliczka gorzkiej czekolady (ok. 100 g),
- 4 łyżki mleka (ok. 48 ml).


Sposób przygotowania

1. Blendujemy mleko kokosowe (bez wody) z wiórkami kokosowymi i miodem.
2. Masę wkładamy na 15 min do zamrażalnika.
3. Formujemy praliny i ponownie wstawiamy do zamrażalnika na ok. 1 h.
4. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka.
5. Praliny nadziewamy na długie wykałaczki i maczamy w płynnej czekoladzie.
6. Praliny najlepiej przechowywać w lodówce.




Praliny są bogate w:

- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości,
- magnez (pochodzący z czekolady), który bierze udział w przewodzeniu bodźców nerwowych.


Wartość odżywcza jednej praliny:

Porcja waży: ok. 36 g
Energia: 125,2 kcal
Białko: 1,3 g
Tłuszcze: 11,2 g
Węglowodany: 7,4 g
Błonnik pokarmowy: 2,0 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.