czwartek, 17 listopada 2016

Pulpeciki z puree ziemniaczanym, marchewką i sosem pomidorowo - jogurtowym.

Składniki
(na 2 porcje)

- 200 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej,
- 2 cebule (ok. 140 g),
- jajko (ok. 50 g),
- kajzerka (ok. 50 g),
- szklanka mleka (ok. 250 g),
- 2 ząbki czosnku,
- puszka pomidorów (ok. 400 g),
- 4 łyżki jogurtu greckiego (ok. 40 g),
- 6 ziemniaków (ok. 420 g),
- 2 marchewki (ok. 210 g),
- puszka krojonych pomidorów (ok. 400 g),
- przyprawy: papryka słodka, papryka wędzona, papryka ostra, zioła prowansalskie, sól i pieprz.


Sposób przygotowania

1. Bułkę kroimy w kosteczkę, zalewamy mlekiem i czekamy aż zmięknie.
2. Do miski wkładamy mięso mielone, startą na tarce cebulę, czosnek, bułkę i jajo. Wyrabiamy na jednolitą masę.
3. Mięso doprawiamy solą, pieprzem i papryką i formujemy średniej wielkości kulki.
4. Pulpeciki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy na wolnym ogniu ok. 10-12 minut.
5. Przygotowujemy sos pomidorowy: łączymy pomidory z jogurtem greckim i lekko podgrzewamy (nie gotujemy sosu, ponieważ może się zważyć). Sos doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
6. Pulpeciki podajemy polane sosem pomidorowym z ziemniakami i marchewką gotowaną.




Pulpeciki są bogate w:

- pełnowartościowe białko (pochodzące z mięsa i fasoli) które pełni funkcje budulcową,
- likopen (pochodzący z pomidorów), który przeciwdziała procesom starzenia się,
- substancje o działaniu bakteriobójczym pochodzące z cebuli.

Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 900 g
Energia: 613,9 kcal
Białko: 39,1 g
Tłuszcze: 17,3
Węglowodany: 82,9 g
Błonnik pokarmowy: 12,2 g


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.