poniedziałek, 30 maja 2016

Burgery z botwinką i łososiem

Składniki
(na 4 burgery – 2 porcje)

200 g filetu z łososia,
- pęczek botwinki - bez buraczków (ok. 200g),
- cebula (ok. 40g),
ząbek czosnku,
- łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g),
- przyprawy: sok z cytryny, sól, pieprz, sos sojowy.


Sposób przygotowania

1. Usuwamy skórę z łososia.
2. Łososia siekamy na drobno.
3. Siekamy cebulę i szklimy ją na oleju rzepakowym.
4. Do cebuli dodajemy pokrojoną na drobno botwinkę i dusimy ok. 2-3 min.
5. Botwinkę łączymy z łososiem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem.
6. Całość doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, sosem sojowym.
7. Formujemy 4 kotlety.
8. Burgery smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu po ok. 2 min. z każdej strony.


Burgery są bogate w:

- kwasy omega-3 (pochodzące z łososia), które działają przeciwzapalnie,
- żelazo (pochodzące z botwinki), które odpowiada za prawidłowy transport tlenu.



Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 225 g  
Energia: 268,2 kcal   
Białko: 22,3 g   
Tłuszcze: 19,2 g  
Węglowodany: 6,9
Błonnik pokarmowy : 4,7 g



Smacznego i zdrowego:-)
Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.