sobota, 13 lutego 2016

Domowa galaretka truskawkowa

Składniki
(na 2 porcje)

- 2 szklanki wody (ok. 500 ml),
- 12 truskawek (ok. 180g),
- łyżka żelatyny(ok. 10g),
- 2 łyżeczki cukru lub ksylitolu (ok. 10g).


Sposób przygotowania

1. Gotujemy 6 truskawek w wodzie przez ok. 10 min. z dodatkiem cukru lub ksylitolu.
2. Ugotowane truskawki przecedzamy przez sito i zjadamy ;-)
3. Do pucharków wrzucamy po 3 truskawki.
4. Rozpuszczamy żelatynę w truskawkowej wodzie.
5. Zalewamy truskawki galaretką.




Galaretka jest bogata w:

- żelatynę, która wspomaga funkcjonowanie stawów.

Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 350 g  
Energia: 62,7 kcal   
Białko: 4,8 g   
Tłuszcze: 0,4 g  
Węglowodany: 11,5 g 
Błonnik pokarmowy : 1,6 g




Smacznego i zdrowego:-)
Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.