sobota, 5 grudnia 2015

Pulpety z tagliatelle z cukinii

Składniki
(na 2 porcje)

na pulpety:
- ¼ szklanki kaszy jaglanej (ok. 45g),
- 1 cebula (ok. 70g),
- 1 ząbek czosnku,
- łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g),
- 250 g mięsa mielonego z indyka,
- przyprawy: papryka słodka, wędzona i ostra, sól, pieprz,
- do obtoczenia mąka Graham,

na sos pomidorowy:
- puszka krojonych pomidorów (ok. 400g),

na tagliatelle:
- 1 cukinia (ok. 300g).


Sposób przygotowania

1. Gotujemy kaszę jaglaną wedle przepisu na opakowaniu.
2. Ugotowaną kaszę jaglaną miksujemy.
3. Szklimy drobno pokrojoną cebulę na oleju rzepakowym.
4. Łączymy kaszę z zeszkloną cebulą, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, mięsem mielonym i przyprawami.
5. Z powstałej masy formujemy kuleczki i obtaczamy je w mące.
6. Pulpeciki wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 5-10 min.
7. Wyławiamy pulpeciki i łączymy z pomidorami. Całość gotujemy ok. 5 min. i doprawiamy przyprawami.
8. Cukinię przycinamy na końcach i za pomocą obieraczki przygotowujemy tagliatelle.
9. Cukinię wrzucamy na wrzątek i gotujemy kilka sekund.
10. Tagliatelle z cukinii podajemy z pulpetami w sosie pomidorowym.




Tagliatelle z cukinii z pulpetami jest bogate w:

- likopen (pochodzący z pomidorów), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- pełnowartościowe białko (pochodzące z mięsa) jako składnik budulcowy.


Wartość odżywcza jednej porcji:


Porcja waży: ok. 535 g  
Energia: 299,3 kcal   
Białko: 30,4 g   
Tłuszcze: 7,0 g  
Węglowodany: 32,5 g 
Błonnik pokarmowy : 4,8 g
Smacznego i zdrowego:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.