środa, 23 września 2015

Pudding z komosy ryżowej

Składniki
(na dwie porcje)

- ½ szklanki komosy ryżowej (ok. 90g),
- ½ szklanki mleka (ok. 100 ml),
- 2 łyżki płatków migdałowych (ok. 20g),
- 1 łyżeczka cukru (ok. 5g),
- ziarenka laski wanilii.


Sposób przygotowania

1. Komosę ryżową płuczemy i gotujemy ok. 15 min.
2. Ugotowaną komosę ryżową zalewamy mlekiem z dodatkiem wanilii, cukru i odstawiamy pod przykryciem na ok. 15 min.
3. Pudding z komosy obsypujemy uprażonymi migdałami




Pudding z komosy jest bogaty w:

- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i obniża poziom cholesterolu,
- wapń (pochodzący z komosy i mleka), który jest składnikiem kości i zębów,
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z migdałów), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 220 g  
Energia: 248,5 kcal   
Białko: 8,4 g   
Tłuszcze: 7,5 g  
Węglowodany: 39,2 g 
Błonnik pokarmowy : 2,7 g




 Smacznego i zdrowego:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.