wtorek, 9 września 2014

Placki z jagodami


Składniki
(na ok. 16 sztuk, 4 porcje)

- 2 szklanki mleka (ok. 500 ml),
- 1 ½ mąki pełnoziarnistej (ok. 180g),
- 2 jajka (ok. 120g),
- 2 łyżki cukru (ok. 20g),
- szklanka jagód (ok. 120g),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.


Sposób przygotowania:

1. Mieszamy mleko z jajkami, cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia.
2. Gdy uzyskamy gładką masę dodajemy jagody i delikatnie mieszamy.
3. Formujemy placki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Placki pieczemy w 180C przez ok. 20 min. (po 10 min. przewracamy placki na drugą stronę).




Placki z jagodami są bogate w:

- błonnik pokarmowy (pochodzący z płatków owsianych), który daje uczucie sytości i zwiększa perystaltykę jelit,
- flawonoidy (pochodzące z jagód),  które działają przeciwnowotworowo.


Wartość odżywcza jednej porcji:


Porcja waży: ok. 230 g  
Energia: 273,5 kcal   
Białko: 13,7 g   
Tłuszcze: 6,5 g  
Węglowodany: 46,4 g 
Błonnik pokarmowy : 6,9 g







Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.