środa, 6 sierpnia 2014

Tagliatelle ze szpiankiem i łososiem



Składniki
(na 1 porcję)


- filet z łososia (ok. 100g),
- porcja makaronu Tagliatelle (ok. 50g),
- szpinak świeży lub mrożony (ok. 100g),
- 2 łyżki jogurtu greckiego (ok. 50g),
- łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g),
- ząbek czosnku,
- sok z cytryny,
- przyprawy: sól, pieprz.



Sposób przygotowania

1. Marynujemy filet z łososia bez skóry w soku z cytryny, soli i pieprzu.
2. Wyciskamy ząbek czosnku przez praskę i podsmażamy na oleju rzepakowym.
3. Do czosnku dodajemy szpinak i dusimy kilka minut.
4. Szpinak zagęszczamy jogurtem greckim i doprawiamy do smaku (nie gotujemy sosu, ponieważ może się zważyć).
5. Filet z łososia smażymy na patelni teflonowej po ok. 7 min z każdej strony.
6. Makaron gotujemy wedle przepisu na opakowaniu.
7. Łososia nakładamy na makaron wymieszanym z sosem szpinakowym.





Tagliatelle jest bogate w:


- żelazo (pochodzące ze szpinaku), które odpowiada za prawidłowy transport tlenu,
- kwasy omega-3 (pochodzące z łososia), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 360 g  
Energia: 540,8 kcal   
Białko: 29,5 g   
Tłuszcze: 28,7 g  
Węglowodany: 45,1 g 
Błonnik pokarmowy : 4,0 g






Smacznego i zdrowego:-)





Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.